Houtmix gedroogd 

 

 

 

Gedroogde houtmix is gezaagd op ongeveer 28cm en geschikt voor direct gebruik en omvat diverse harde loofhoutsoorten. Alle houtsoorten hebben een vrijwel gelijke calorische opbrengst. Dit betekent dat ze gedurende de verbranding nagenoeg evenveel warmte vrijgeven. Tevens voegen wij, indien voorradig, een zachtere houtsoort toe aan de mix. Deze zachtere houtsoort betreft berk of els.

Zachtere houtsoorten hebben de mooie eigenschap snel vlam te vatten en zeer veel vlammenspel te behouden tijdens de verbranding. Het berkenhout is wat sneller opgebrand dan hard hout maar heeft in een korte tijd een zeer hoge warmteopbrengst. Bij het aanmaken van de kachel gebruikt u bij voorkeur eerst aanmaakhoutjes te samen met zachtere houtsoorten. Zo is uw kachel snel op temperatuur waarna u verder stookt met bijvoorbeeld eik. Heeft u een speksteenkachel en wilt u liever alleen zacht hout dan kunt u dat aangeven in het bestelformulier bij "opmerkingen", indien voorradig zullen wij daar rekening mee houden. Voor een optimale verbranding laat u het vuur goed doorbranden. Wanneer u stopt met stoken laat de kachel dan uitgaan. Het smoren van de kachel geeft onvolledige verbranding wat zich uit in aanslag op uw kachelruitjes en witte of zwarte rook uit uw rookkanaal. Wij adviseren u regelmatig uw rookkanaal te laten reinigen. 


 

 

 

 Fijnspar gedroogd 

 

 

 

 

Wij bieden dit aan als gedroogd hout geschikt voor direct gebruik. Naaldhout (dennen, conifeer, spar, ceder) wordt vaak als minderwaardig brandhout gezien. Door het hars in het hout zou het veel roken en aanslag (creosoot) in de schoorsteen veroorzaken. Toch zijn er hele regio’s waar zonder problemen uitsluitend met naaldhout wordt verwarmd (Canada, delen van Scandinavië, Oostenrijk, Duitsland). De rook en de problemen met het hars treden eigenlijk alleen op bij een lage verbrandingstemperatuur, zoals in de open haard. Indien het hout droog genoeg is en de kachel heet gestookt, zullen de harsen in het hout volledig verbranden. Het hars fungeert hierbij als brandstof waardoor je snel een heet vuur krijgt. Bij hoog rendement kachels worden de overgebleven rookgassen ook nog eens na verbrand, mits de verbrandingstemperatuur hoog genoeg is. Hierdoor kun je naaldhout evengoed stoken als elk ander droog(!) hout.  Wanneer u stopt met stoken laat de kachel dan uitgaan en ga niet smoren. Wij raden aan uw rookkanaal regelmatig te laten reinigen. Fijnspar is vanwege de vonkjes niet geschikt voor de open haard. Belangrijk is dat u (net als bij andere houtsoorten) de kachel niet smoort. Hiermee voorkomt u onvolledige verbranding wat u bijvoorbeeld kunt herkennen aan zwarte aanslag op uw kachelruitjes en witte/zwarte pluimen uit uw schoorsteen. Dit hout is vanwege het spatten niet geschikt voor de openhaard als u geen spatscherm gebruikt. Wij adviseren, net als bij alle houtsoorten en houtbriketten, uw rookkanaal regelmatig te laten vegen.

 

 

 


 

 

 

 

Houtbriketten per pak 10kg 

 

 

 

 

LET OP: Houtbriketten zitten per 10 kilo verpakt in krimpfolie en zijn alleen mee te bestellen met uw order haardhout, afhalen per pak op afspraak of bezorgen per volle pallet (+bezorgtarief). De houtbriketten Houtbriketten worden geperst onder zeer hoge druk, zonder bindmiddel uit resetanten vanuit zagerijen, een milieuvriendelijke verwerking van afval tot eind produkt. Houtbriketten zijn gemaakt van onbehandeld hout, branden lang en geven tijdens het gloeien veel warmte. Compact en daarmee geschikt voor ieder formaat kachel. Het vochtgehalte van de houtbriketten ligt tussen de 5% en de 10%, waardoor een hoog rendement gegarandeerd is.  Omdat de houtbriketten zijn vervaardigd uit 100% houtproducten en het vochtgehalte zeer laag is, is het as gehalte nihil.  Ze geven in korte tijd veel warmte af. De warmteopbrengst van de briketten ligt hoger dan van haardhout. Om efficiënt briketten te stoken is het belangrijk om aanmaakhout en aanmaakblokjes te gebruiken bij het aansteken. Leg de briketten in een driehoek neer met wat aanmaakhout ertussen en steek ze aan. Zo ontstaat er het snelst een knapperend vuurtje.


 

 

 

Aanmaakhout Amarant groot net 

 

 

 

In de houtwerkplaats van Amarant werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de productie van onder andere aanmaakhout. Dit aanmaakhout wordt vervolgens via ons aangeboden aan u als klant. Op deze manier komen vraag en aanbod op een mooie manier tot stand. De netten aanmaakhout zijn extra groot en royaal gevuld.


 

 

 

Hakblok 

 

 

 

Wilt u uw haardhoutblokken liever nog wat kleiner klieven of verder splijten tot aanmaakhoutjes dan kunt u bij uw order aan hakblok mee bestellen. De blokken hebben een hoogte en doorsnede van ongeveer 30cm. Deze hoogte is geschikt voor iedere gemiddelde volwassene. 


 

 

 

Houtmix vers per losse kuub

 

 

 

 

De verse mix bevat kant en klaar gekloofd loofhout. Echter is dit gekloofd van vers gezaagde stammen wat het hout niet geschikt maakt voor gebruik op korte termijn. U moet rekening houden met ongeveer een jaar droogtijd (als wind en temperatuur vrij spel hebben). In deze mix zit vrijwel nooit berk.


 

 

 

Stammen per stere 

 

 

 

 

Stammen worden per stere verkocht. Stamhout kan alleen worden afgehaald met uw eigen aanhanger. Bezorgen is niet mogelijk.